Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B završila je provedbu aktivnosti razmjene mladih pod nazivom „Čekaj da razmislim“. Istoimeni pojekt će trajati do kolovoza 2018.

Projekt su razvili mladi iz naše organizacije u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Rietavo atviras jaunimo centras iz Litve, Medias-Spekter iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Belen Kaymakamligi iz Turske i Positive Impact Center iz Poljske.

Projektne aktivnosti započele su 8. ožujka, kad je u Novu Gradišku došlo 36 mladih, koji su kroz metode neformalnog učenja radili na podizanju svijesti o važnosti kritičkog mišljenja u današnjem društvu.

Mladi su aktivno sudjelovali u radionicama s temama poput komunikacije, kulture, kreativnosti, rješavanja problema i razrješavanja sukoba kroz metode igranja uloga, grupni rad, improvizaciju, debatu; te na taj način, razvili kompetencije kritičkog mišljenja, druge najvažnije vještine na tržištu rada sljedećeg desetljeća.

Sudionici razmjene su tijekom radionice PhotoVoice obišli i pobliže se upoznali s Novom Gradiškom. Njihov je zadatak bio sastaviti kohezivne priče s temom kritičkog mišljenja. Dok su se neke od osam grupa fokusirale na isticanje releventnih aspekata kritičkog mišljenja, druge su kritički propitivale jaz između predrasuda i činjenica, (hiper-) konzumerizam 21. stoljeća i korištenje novca u nefunkcionalne svrhe. Jedna je grupa inspirirana nakupinom snijega u interakciji s mještanima istraživala vidljive i skrivene aspekte kultura kroz fotografiju i video, baš kao i posljednja grupa koja je kroz specifičnost režije i nelinearnog prikaza podsjetila na opasnosti donošenja ishitrenih zaključaka.

Također, sudionici razmjene su održali radionice s učenicima  Industrijsko-obrtničke te Elektrotehničke i Ekonomske škole gdje su, podijeljeni u četiri grupe, promovirali neformalne metode učenja s kojima su se upoznali tijekom svog boravka u Novoj Gradišci. Njihove su se radionice bavile aktivnim slušanjem (kroz radionice crtanja i donošenja zajedničke odluke), kulturološkim i osobnim vrijednostima (kroz priču o odgovornosti), učenjem stranih jezika (prvenstveno kroz pantomimu) te kvalitetom argumentacije na Internetu i u svakodnevnom životu (kroz simulaciju komentiranja odabranih članaka). Sve četiri grupe potrudile su se učenicima približiti program Erasmus+ te objasniti mogućnosti koje mladi kroz taj program mogu imati.

Vrednovanje provedeno zadnji dan provedbe aktivnosti, 16.3., pokazalo je kako su sudionici iznimno zadovoljni kvalitetom provedbe aktivnosti; a kao najvažniji ishod učenja izdvajamo razvoj kritičkog mišljenja i interkulturalne kompetencije.

Ovim smo projektom spojili mlade iz Nove Gradiške s njihovim međunarodnim vršnjacima te probudili interes mladih u našoj zajednici za ovakvim projektima. Razmjena je osnažila mlade za buduće aktivno građanstvo, koje smatramo da je danas potrebnije više nego ikada, te ih potakla na razvijanje novih projektnih ideja; od kojih su neke već u pripremi kao follow-up ovog projekta.

Udruga Studio B ovim putem zahvaljuje sudionicima koji su uložili veliki trud u provedbu ove razmjene – razvojem i implementacijom svih radionica, svojom otvorenošću i pristupačnošću. Također, zahvaljujemo svom osoblju pansiona „Slavonski Biser“ na pruženom gostoprimstvu, te udruzi „Rock Starci“ na izvrsnoj organizaciji tradicionalne slavonske večeri, te svim medijima koji prate naš rad.

Napominjemo kako projekt još nije završen, te nam slijedi faza širenja rezultata i vrednovanja cijelog projekta. Svi će partneri održati radionice i izložbe PhotoVoice priča u svojoj lokalnoj zajednici kao glavnu diseminacijsku aktivnost.

Vjerujemo kako ovim projektom potičemo mlade na korištenje metoda kritičkog mišljenja od najranijih faza odrastanja i otvorenost ka efikasnijim načinima rješavanja konflikata, te doprinosimo ubrzavanju učinkovitih obrazovnih reformi.