Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ započela je provedbu novog projekta u sklopu Erasmus+ programa koji je odobren na upravo provedenom drugom roku natječaja Agencije za mobilnost i programe EU koja je zadužena za provedbu ovog programa u RH.

„Health+ Talks“ je projekt unutar Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja – Aktivnost razmjene mladih koja se provodi sa ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja. Nakon istraživanja teme mentalnog zdravlja unutar međunarodnih skupina mladih, partneri su spoznali nedostatak razumijevanja i neodgovarajuće kompetencije potrebne za kvalitetnu mentalnu zdravstvenu zaštitu. Zbog toga smo odlučili razviti ovu projektnu ideju u kojoj definiramo četiri cilja temeljena na problemskom stablu nastalom tijekom veljače 2018. godine. Prvo, sudionici iz šest zemalja usvojit će znanja o tome što je mentalno zdravlje, identificirati njegove komponente, prepoznati situacije izazovne za održavanje mentalnog blagostanja i saznati koja su ponašanja korisna, a koja štetna u zaštiti mentalnog zdravlja. Drugo, aktivnim uključivanjem u proces učenja, 36 sudionika razvit će vještine potrebne za uspješno održavanje mentalnog zdravlja kroz aktivnosti koje zadovoljavaju biopsihosocijalni model zdravlja. Treće, inkorporiranjem stečenog znanja i povećane osviještenosti o važnosti mentalnog zdravlja, sudionici će poticati proaktivnije stavove prema razvoju i održavanju dobrog mentalnog zdravlja na svakodnevnoj osnovi. Četvrto, kroz šest mjeseci projekta, sudionici će prepoznati važnost aktivnog građanstva i postati spremniji za pokretanje aktivnosti o mentalnom zdravlju u svojim zajednicama.

Glavna aktivnost ovog projekta jest razmjena mladih koja će se održati u Novoj Gradiški od 27. listopada do 4. studenog 2018. godine između šest partnerskih organizacija – Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B (Hrvatska), Det Nødvendige Seminarium (Danska) , TNB-TidsNätverket i Bergsjön (Švedska), Rietavo savivaldybės jaunimo organizacija “Progresas” (Litva), Ticket2Europe (Španjolska) i INPLANET (Grčka). Svakog će partnera predstavljati 5 mladih ljudi i 1 voditelj_ica grupe, što znači da će ovaj projekt uključiti ukupno 30 mladih i 6 voditelja grupa.


Program razmjene potiče aktivno sudjelovanje svake osobe i koristi različite metode neformalnog obrazovanja kako bi pomogao sudionicima u stjecanju znanja, razvijanju vještina i usvajanju stavova koji im pomažu u njegovanju i održavanju dobrog mentalnog zdravlja, ali i u procesu postajanja aktivnim građanima koji dijele ono što su naučili i pokreću promjene u svojim zajednicama. Kroz razne aktivnosti kao što su interaktivne radionice, diskusije, prezentacije, stvaranje video uradaka i korištenje forum teatra sudionici će moći razumjeti značenje mentalnog zdravlja i njegove njege na dubljoj razini te također naučiti kako ispravno izraziti svoje osjećaje i učinkovito komunicirati, kako odabrati ponašanja koja su dobra za rješavanje problema, izgraditi kvalitetne odnose, prakticirati pomnost, prepoznati moć ranjivosti, razviti empatiju i pozitivnu sliku o sebi. Stjecanje znanja i vještina pomoći će sudionicima u procesu osobnog razvoja i ostvarivanja punih potencijala.

Projekt će imati značajan utjecaj na lokalnu zajednicu kroz uklanjanje stigme s teme mentalnog zdravlja među mladima te podizanje svijesti o njegovoj važnosti u našem svakodnevnom životu. Sigurni smo kako će projekt doprinijeti prevenciji raznih nepoželjnih oblika ponašanja među mladima u svim uključenim zajednicama.