Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od početka srpnja prošle godine provodi projekt „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod, Općinom Vrbje, Općinom Staro Petrovo Selo, Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%). Cilj projekta je identificirati 15 mladih osoba na području Brodsko-posavske županije (Nova Gradiška, Vrbje, Staro Petrovo Selo i okolne općine) koje pripadaju skupini NEET osoba, te ih obrazovati i ojačati za aktivno sudjelovanje.

Obrazovanje pripadnika NEET skupine se održava putem neformalnih i formalnih edukacija. Neformalne edukacije se održavaju u prostoru nositelja projekta te su podijeljene na edukacije mekih vještina (Pisanje životopisa i molbe za posao; Radionica izrade akcijskog plana potrage za poslom; Razvoj informatičkih vještina te Razvoj društvenih kompetencija) i edukacije transverzalnih vještina (Digitalni trening; Ruralni razvoj i turizam; Edukacija organizacijskih vještina te Osobni branding). Do sada je održano ukupno 14 neformalnih edukacija. Povratne informacije korisnika_ica su pozitivne što je vidljivo iz evaluacija nakon održanih edukacija – pojedinačne ocjene edukacija su od 4.4 do 4.97 od mogućih 5!

Formalne edukacije se održavaju u verificiranim učilištima. Do sada su 3 korisnika_ice uspješno završili osposobljavanje, a to su: Dinko Špoljarić, osposobljavanje za rukovatelja bagerom; Ivana Jelinek, osposobljavanje za računalnog operatera te Marko Abianac, osposobljavanje za poslove vođenja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Uskoro bi još nekoliko korisnica trebalo uspješno završiti verificirano osposobljavanje.

Za korisnike_ice projekta se organiziraju i informiranja o tržištu rada na kojima se upoznaju s promjenama i kretanjima na tržištu rada, potražnjom i deficitarnim zanimanjima, a održava ga predstavnik HZZ-a. Također, održavaju se i Erasmus+ predavanja na kojima se korisnici_ice upoznaju s programom Erasmus+, nastankom i načinima sudjelovanja. Ističemo, kako su do sada jedan korisnik i jedna korisnica sudjelovali u projektima Erasmus+ programa te su posjetili Grčku i Albaniju i stekli znanja o ljudskim pravima i govoru mržnje.

Korisnici_ice projekta imaju omogućenu grupnu i individualnu podršku. Grupnu podršku pruža psihologinja, a održava se jednom mjesečno. Individualnu podršku pruža savjetnica/mentorica te se održava nekoliko puta mjesečno, sukladno potrebama korisnika_ica. U provedbu projekta su, osim gore navedenih osoba, uključeni i mobilni tim (čine ga youth worker i street worker); koordinatorica obrazovnih aktivnosti, koordinator marketinških aktivnosti i administrator.

Za dodatne informacije možete posjetiti našu web stranicu ili Facebook stranicu projekta. Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu slobodno nas kontaktirajte.