Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B je sudjelovala na prvom akreditiranom treningu na temu Ljudskih prava u Grčkoj. Aktivnost je održana od strane nevladine organizacije Sharp Minds. Obrazovna organizacija Sharp Minds je nevladina organizacija sa sjedištem u Ateni, Grčka. Specijalizirana za dizajn i koordinaciju programa Erasmus+ koji financira EU projekte mobilnosti, posebno u projektima u okviru Erasmus+/sektora mladih.

Obrazovna organizacija Sharp Minds implementirala je prvi akreditirani projekt pod okriljem Erasmus+ u Grčkoj. Obrazovanje za ljudska prava je uključiv i zanimljiv program učenja koji se održavao u Ateni od 23. ožujka do 6. travnja, a mladi ljudi dolaze iz manje privilegiranih sredina iz 8 različitih europskih zemalja. Države sudionice projekta su bile Italija, Slovačka, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Sjeverna Makedonija. Prije samog dolaska u Grčku, svaka država sudionica projekta je dobila temu na koju su morali napraviti prezentaciju, a tiče se raznoraznih tema iz područja ljudskih prava koji se odnose na njihovu matičnu državu iz koje dolaze. Nekoliko tema koju su bile su „Pravo na obitelj i brak“, „Pravo na jednakost“, „Pravo na izbor vjere i vjeroispovijesti“ te hrvatska tema „Pravo na poželjan rad i učlanjenje u sindikate.”

Ističući važnost ljudskih prava kroz metode neformalnog obrazovanja, projekt je imao za cilj stvoriti mlade ambasadore društvenih vrijednosti i ideala u pogledu jednakosti i različitosti. Projekt je trajao 14 dana s više zabavnih edukativnih i kulturnih aktivnosti. Posjetili smo najvažnije znamenitosti kao što je Nacionalni Arheološki muzej, Partenon te luku Piraeus. Prisustvovali smo i konferenciji “Aktivno građanstvo za ljudska prava” u hotelu Serafeio.

Sudionik projekta Štefan: „Ovo mi je bio prvi međunarodni Erasmus+ projekt na kojem sam sudjelovao. Temu projekta smatram odličnom i bila je pun pogodak. Upoznao sam se sa drugačijim stvarnostima i nakon ovog projekta na mnogo stvari gledam drugačijim očima. Stekao sam mnoga prijateljstva, a možda i buduće poslovne suradnje. Stečeno znanje ću prenijeti u buduće aktivnosti svog projekta.