Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Zaposlenik udruge Štefan je sudjelovao na Erasmus+ projektu ispred Agencije za mobilnost i programe EU na temu Emocionalnog zdravlja, umjetnosti i rada s mladima. Aktivnost je održana od strane nevladine organizacije Creative Connections Norway- Ciderhuset. CCN je nevladina organizacija osnovana u Balestrandu u Norveškoj. Glavni cilj CCN-a je dati globalnu kompetenciju mladima promicanjem svijesti o drugim kulturama i običajima.

Creative Connections Ciderhuset (CCC) osnovali su 2018. Tuba Ardic i Gard Eitungjerde Høyvik. Osnivači su nacionalni treneri za Erasmus+ program u Norveškoj i imaju dugogodišnje iskustvo u međunarodnim projektima. Aktivno sudjeluju u promicanju i prepoznavanju neformalnog obrazovanja unutar lokalne i regionalne zajednice u Norveškoj i Europi. Sudionici iz više od 20 zemalja sudjelovali su na treningu koji je organiziran s trajanjem od 5 dana gdje smo se kroz radionice koristili različitim metodama rada koje mogu biti primjenjive u radu s mladima. Bili smo podijeljeni u dvije velike grupe koje su istovremeno bile na aktivnostima kreativnog pisanja, tehnike slikanja Ebru, forest art-a, mind and body i clowning tehnike.

Sve aktivnosti smo obavljali u sklopu obiteljskog gospodarstva Ciderhuset koje se bavi proizvodnjom hrane i pića od jabuka. Tijekom tjedna smo imali priliku paralelno uz temu projekta mnogo naučiti i o samoj proizvodnji te smo imali kušanje tradicionalne norveške hrane uz nekoliko vrsta alkoholnih i bezalkoholnih pića od jabuke. Na naše iznenađenje, otvorenje umjetničke galerije je bilo planirano tijekom održavanja samog projekta. Galerija je bila u nastajanju više od 5 godina u suradnji s organizacijama iz Turske i Norveške. Umjetnici iz Rumunjske su pozvani da oslikaju zid umjetničke galerije kako bi bila prepoznatljiva sa svih strana. Osim sudionika projekta pozvani su predstavnici i ambasadori iz Turske te mnogobrojni gosti na otvorenje umjetničke galerije.

Prije svega želim reći kako je ovo bilo jedno potpuno novo iskustvo za mene. Samim dolaskom bio sam očaran mjestom održavanja projekta. Bitno je naglasiti da je sam projekt bio usko vezan uz mentalno zdravlje i rad s mladima. Upoznao sam se s novim tehnikama, zaljubio se u tehniku bojanja Ebru te ostvario nova prijateljstva i buduće suradnje. – Štefan