Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Ruralni je prostor u javnosti stigmatiziran i promatra ga se isključivo kao problemsko područje, a zanemaruju se vrijednosti neodvojive od tog prostora – solidarnost, tradicija, zajedništvo i povezanost s prirodom. Kampanjom #AktivirajmoRuralnuZajednicu, ali i cjelokupnom provedbom projekta „Aktivna ruralna zajednica“ težimo promicanju upravo tih vrijednosti i želimo doprinijeti atraktivizaciji ruralnih krajeva s ciljem zadržavanja stanovništva.

Opstanak ruralnih zajednica temelji se na principima održivog razvoja, koji uz ekonomski i društveni rast, podrazumijevaju i očuvanje okoliša. Svatko od nas može doprinijeti očuvanju ruralnog prostora slijedeći jednostavne savjete – stvarati što manje otpada (zero waste pristup), primijeniti 3 R pristup – smanjiti korištenje, ponovo upotrijebiti i reciklirati (reduce, reuse, recycle), slijediti načela energetske učinkovitosti, smanjiti upotrebu plastike i uzgojiti / kupovati lokalno uzgojene proizvode. Jedan od načina osiguravanja održivosti ruralnog prostora svakako je i borba protiv klimatskih promjena koje prijete očuvanju okoliša kakvog znamo. Stoga je izrazito važno da svatko od nas doprinese smanjenju negativnog utjecaja klimatskih promjena.

Ruralni prostor, unatoč objektivnim izazovima s kojima se suočava, ima svoju budućnost, naročito u kontekstu usvajanja održivijih načina života, i trendovi na globalnoj razini ukazuju na revitalizaciju ruralnih prostora. Međutim, kako bismo to mogli postići potrebna su kontinuirana ulaganja u ekonomski i društveni razvoj ruralnih prostora s ciljem izjednačavanja životnog standarda ruralnog stanovništva.

Kampanja #AktivirajmoRuralnuZajednicu provodi se u sklopu projekta „Aktivna ruralna zajednica“ koji je odobren na Javnom pozivu za financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora RH koji je provelo Ministarstvo poljoprivrede. Opći cilj projekta je doprinijeti promicanju poljoprivrede i vrijednosti ruralnog prostora.